dimecres, 15 de setembre del 2021

Bases de dades orientades a documents

 



"En el model de base de dades orientat a documents, les dades es guarden en documents individuals i no en taules com en el model relacional."

En els últims anys, i gràcies a l'èxit de NoSQL, les bases de dades documentals han experimentat un gran auge, sobretot, per la seva bona escalabilitat. Un exemple per a aquest tipus de sistema de base de dades és MongoDB.

En aquest model, els documents són la unitat bàsica per a l'emmagatzematge de dades. Aquestes unitats són les que estructuren les dades i no s'han de confondre amb els documents dels programes de processament de text. Aquí, les dades es guarden en els anomenats parells clau-valor, comprenent així, una "clau" i un "valor". Com que no estan definits ni l'estructura ni el nombre de parells, els documents que integren una base de dades orientada a documents poden resultar molt dispars entre si. Cada document és una unitat tancada en si mateixa i establir relacions entre documents no resulta fàcil, però en aquest model no és necessari.

Tecnlogies que treballen amb Bases de dades orientades a documents:

Més informació --> Base de dades

Bases de dades orientades a objectes

 


"El model de base de dades orientat a objectes preveu l'emmagatzematge de les dades juntament amb els seus mètodes d'accés."


En el model orientat a objectes, les dades es guarden en un objecte juntament amb les seves funcions (mètodes) i els atributs que els descriuen més en profunditat. En un sistema de gestió de bases de dades d'objectes, són els mètodes, dipositats en l'objecte juntament amb les dades, els que defineixen com s'accedeix a l'objecte.

Els objectes poden ser complexos i estar compostos per múltiples tipus de dades, són únics dins el sistema de base de dades i s'identifiquen amb un identificador d'objecte (OID en anglès) únic. Com es pot veure a la figura de dalt, els objectes s'agrupen en classes (object category), donant com a resultat una jerarquia de classes. Malgrat l'aparent similitud amb el model jeràrquic, aquí predomina el paradigma orientat a objectes i no existeix cap relació pare-fill fixa. Tot i així, a través de la classe pot definir-se el mètode per a l'accés.

Els avantatges de les bases de dades orientades a objectes destaquen, sobretot, en problemes amb tipus de dades complexos. Aquestes bases de dades treballen, en la seva major part, de forma autònoma sense recórrer a la normalització ia la correspondència d'ID, permetent així emmagatzemar els objectes nous de forma relativament simple i fluïda. No obstant això, les consultes són molt més àgils en un sistema de base de dades relacional. L'escassa popularitat dels sistemes orientats a objectes resulta en una insuficient compatibilitat amb moltes de les aplicacions de base de dades que es fan servir habitualment

Tecnlogies que treballen amb Bases de dades en objectes:



Més informació --> Base de dades

Bases de dades en xarxa

 

"En el model de base de dades en xarxa no governa cap jerarquia fixa i, per tant, són diversos els camins que porten a un mateix destí."


El model en xarxa es va desenvolupar gairebé de forma simultània al relacional, encara que amb el temps seria superat per la competència. A diferència d'el model jeràrquic, aquí els registres o rècords no revelen relacions pare-fill estrictes , sinó que cada registre pot tenir múltiples precedents, el que li dóna la estructura en xarxa del seu nom. Per accedir a un registre tampoc hi ha, per això mateix, un camí únic i invariable.

Avui el model de base de dades en xarxa s'utilitza, sobretot, en els grans ordinadors . En altres camps se segueix confiant en el model jeràrquic (clients d'IBM, sobretot) o s'ha fet el pas cap al model relacional, molt més flexible i fàcil d'utilitzar. Alguns models coneguts de base de dades en xarxa són el UDS de Siemens i el DMS de Sperry Univac. Amb el temps, tots dos fabricants han desenvolupat també interessants formes mixtes entre el model en xarxa i el relacional encara que sense aconseguir arrencar de el tot. Amb tot, encara avui poden trobar aspectes d'aquests intents en el SQL de Siemens. La base de dades orientada a grafs, per la seva estructura reticular, és considerada l'evolució moderna de el model en xarxa.

Tecnlogies que treballen amb Bases de dades en xarxa:
  • UDS (Siemens)
  • DMS (Sperry Univac)



Més informació --> Base de dades

Bases de dades Jeràrquiques

 


"En el model jeràrquic de base de dades les dependències són estrictes."


En les bases de dades jeràrquiques les dependències són inequívoques. Cada registre té només un precedent (Parent-Child Relationships, PCR) a excepció de l'arrel (root), constituint un esquema en arbre com el de dalt. Mentre que cada node "fill", només pot tenir un node "pare", els "pares" poden tenir tants "fills" com vulguin. Atès l'estricte ordenament jeràrquic, els nivells sense relació directa, no interactuen entre si i connectar dos arbres diferents tampoc és fàcil. Per tot això, les estructures de base de dades jeràrquiques són extremadament inflexibles, però molt clares .

Els registres amb fills es diuen records i els que no tenen s'anomenen fulles i són els que solen contenir els documents. Els records serveixen per classificar les fulles . Les consultes a una base de dades jeràrquica arriben als fulls partint des de l'arrel i passant pels diferents records.


Tecnlogies que treballen amb Bases de dades jeràrquiques:



Més informació --> Base de dades