dimecres, 15 de setembre del 2021

Bases de dades en xarxa

 

"En el model de base de dades en xarxa no governa cap jerarquia fixa i, per tant, són diversos els camins que porten a un mateix destí."


El model en xarxa es va desenvolupar gairebé de forma simultània al relacional, encara que amb el temps seria superat per la competència. A diferència d'el model jeràrquic, aquí els registres o rècords no revelen relacions pare-fill estrictes , sinó que cada registre pot tenir múltiples precedents, el que li dóna la estructura en xarxa del seu nom. Per accedir a un registre tampoc hi ha, per això mateix, un camí únic i invariable.

Avui el model de base de dades en xarxa s'utilitza, sobretot, en els grans ordinadors . En altres camps se segueix confiant en el model jeràrquic (clients d'IBM, sobretot) o s'ha fet el pas cap al model relacional, molt més flexible i fàcil d'utilitzar. Alguns models coneguts de base de dades en xarxa són el UDS de Siemens i el DMS de Sperry Univac. Amb el temps, tots dos fabricants han desenvolupat també interessants formes mixtes entre el model en xarxa i el relacional encara que sense aconseguir arrencar de el tot. Amb tot, encara avui poden trobar aspectes d'aquests intents en el SQL de Siemens. La base de dades orientada a grafs, per la seva estructura reticular, és considerada l'evolució moderna de el model en xarxa.

Tecnlogies que treballen amb Bases de dades en xarxa:
  • UDS (Siemens)
  • DMS (Sperry Univac)



Més informació --> Base de dades