dimecres, 15 de setembre del 2021

Bases de dades orientades a objectes

 


"El model de base de dades orientat a objectes preveu l'emmagatzematge de les dades juntament amb els seus mètodes d'accés."


En el model orientat a objectes, les dades es guarden en un objecte juntament amb les seves funcions (mètodes) i els atributs que els descriuen més en profunditat. En un sistema de gestió de bases de dades d'objectes, són els mètodes, dipositats en l'objecte juntament amb les dades, els que defineixen com s'accedeix a l'objecte.

Els objectes poden ser complexos i estar compostos per múltiples tipus de dades, són únics dins el sistema de base de dades i s'identifiquen amb un identificador d'objecte (OID en anglès) únic. Com es pot veure a la figura de dalt, els objectes s'agrupen en classes (object category), donant com a resultat una jerarquia de classes. Malgrat l'aparent similitud amb el model jeràrquic, aquí predomina el paradigma orientat a objectes i no existeix cap relació pare-fill fixa. Tot i així, a través de la classe pot definir-se el mètode per a l'accés.

Els avantatges de les bases de dades orientades a objectes destaquen, sobretot, en problemes amb tipus de dades complexos. Aquestes bases de dades treballen, en la seva major part, de forma autònoma sense recórrer a la normalització ia la correspondència d'ID, permetent així emmagatzemar els objectes nous de forma relativament simple i fluïda. No obstant això, les consultes són molt més àgils en un sistema de base de dades relacional. L'escassa popularitat dels sistemes orientats a objectes resulta en una insuficient compatibilitat amb moltes de les aplicacions de base de dades que es fan servir habitualment

Tecnlogies que treballen amb Bases de dades en objectes:



Més informació --> Base de dades